Hummus je tradičná jedlo pochádzajúca z Blízkeho východu, konkrétne z oblastí Libanonu, Izraela a Sýrie. Je to pasta alebo omáčka vyrobená z rozmixovaných surovín, najčastejšie z cíceru, sezamových semien (tahini), citrónovej šťavy, cesnaku a olivového oleja. Hummus je známy pre svoju krémovú textúru a bohatú, lahodnú chuť.
Toto jedlo sa často konzumuje ako príloha alebo dip k chlebu, pita chlebu, zelenine alebo iným pokrmom. Hummus sa stal populárnym nielen v krajine svojho pôvodu, ale aj v mnohých iných častiach sveta ako chutná a zdravá alternatíva. Okrem klasického hummusu existujú aj rôzne varianty s prídavkom rozmanitých ingrediencií, akými sú bylinky, opražená paprika, alebo rôzne druhy olejov.
Týmto receptom nič nepokazíte
Prečítajte si recept na hummus s dlhšou prípravou, ktorý nabudí chuť do jedla a zvýrazní jeho textúru. Na jeho prípravu budete potrebovať:
Ingrediencie:
1 šálka sušeného cíceru (namočených cez noc)
1/2 čajovej šálky tahini (sezamová pasta)
1/4 šálky čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
2 strúčiky cesnaku, nasekané
1/2 čajovej šálky extra panenského olivového oleja, plus viac na ozdobu
1/2 čajovej šálky vody (alebo viac podľa potreby)
1/2 čajovej lyžičky mletého korenia (napr. čierneho korenia)
1/2 čajovej lyžičky soli (alebo viac podľa chuti)
Postup:
Cícer namočte cez noc v dostatočnom množstve vody. Ráno ho opláchnite. V hrnci s dostatočným množstvom vody uvarte cícer, kým nezmäkne. Môže to trvať približne 1 až 2 hodiny. V mixéri zatiaľ zmiešajte tahini, citrónovú šťavu, cesnak, olivový olej, mleté korenie a soľ. Premiešajte do hladka. Pridajte uvarený cícer do mixéra a rozmiešajte, postupne pridávajte vodu podľa potreby, až kým nedosiahnete krémovú konzistenciu. Ochutnajte hummus a prípadne pridajte viac soli, citrónovej šťavy alebo olivového oleja podľa vašich preferencií. Hummus servírujte v miske, môžete ho dozdobiť bylinkami, paprikou alebo ďalšími prísadami podľa vlastného výberu.
Čo tak exotický hummus s kurkumou?
Tento exotický recept na hummus s kurkumou a červenou paprikou dodá klasickému receptu nový nádych, navyše očarí nielen výraznou chuťou, ale aj intenzívnou farbou. Podávať ho môžete ako dip s čerstvým chlebom, pita chlebom alebo zeleninou.
Ingrediencie:
1 šálka cíceru v konzerve
1/4 šálky tahini (sezamová pasta)
3 polievkové lyžice olivového oleja (plus viac pre ozdobu)
1 čajová lyžička kurkumy
1 čajová lyžička mletej červenej papriky
2 strúčiky cesnaku, nasekané
2 polievkové lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
soľ a čierne korenie podľa chuti
2-3 polievkové lyžice vody (podľa potreby)
Postup:
Cícer vylejte z konzervy a opláchnite ho pod tečúcou vodou, aby ste odstránili prebytočnú soľ a škrob. V mixéri zmiešajte cícer, tahini, olivový olej, kurkumu, mletú červenú papriku, cesnak a citrónovú šťavu, kým nezískate hladkú pastu. Podľa chuti pridajte soľ a čierne korenie. Ak je to potrebné, pridajte aj viac citrónovej šťavy alebo olivového oleja. Ak má hummus príliš hustú konzistenciu, dolejte postupne vodu, až kým nedosiahnete požadovanú textúru.
Náš tip:
Servírujte hummus v miske, vytvorte v jeho strede malý kráter, do ktorého nalejete olivový olej. Ozdobte čerstvými bylinkami alebo ďalšími koreninami podľa vášho výberu.
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.