Lasagne sú tradičným talianskym jedlom obľúbeným na celom svete. Korene tohto jedla siahajú až do starovekého Ríma, ale receptúra na lasagne sa počas stáročí vyvíjala. Zaujímavosťou je, že v rôznych regiónoch Talianska sa do lasagní pridávajú odlišné ingrediencie. Základ však tvoria široké plátky cestovín (lasagne), na ktoré sa vrství šťavnaté mäso v paradajkovej omáčke, prekryté syrom a bešamelovou omáčkou. Každá vrstva prispieva k bohatej chuti a intenzívnej textúre jedla.
Okrem tradičných lasagní existujú populárne a veľmi obľúbené variácie, ako napríklad lasagne so špenátom a ricottou, morskými plodmi, kuracím mäsom alebo dokonca lasagne s pestom. Existujú aj vegánske a zdravšie verzie lasagní, kde je mäso nahradené rôznymi druhmi zeleniny, a bešamelová omáčka sa pripravuje na báze rastlinných surovín. Lasagne sa obvykle podáva horúce a čerstvo vytiahnuté z rúry. Servírujú sa so šalátom alebo čerstvým talianskym chlebom.
Recept na vynikajúce zeleninové lasagne
Lasagne sú nielen chutné, ale aj pestré jedlo, ktoré si našlo miesto v mnohých kuchyniach po celom svete. S jeho variabilitou a možnosťou prispôsobenia je obľúbené medzi ľuďmi s rôznymi chuťovými preferenciami. Vybrali sme pre vás recept na zeleninové lasagne, ktoré sú zdravšou alternatívou voči mäsovým lasagnám.
Pre bolognese omáčku budete potrebovať:
2 lyžice olivového oleja
1 cibuľa (nasekaná)
2 strúčiky cesnaku (rozdrvené)
2 mrkvy (nakrájané na kocky)
1 cuketa (nakrájaná na kocky)
1 červená paprika (nakrájaná na kocky)
1 baklažán (nakrájaný na kocky)
1 plechovka nasekaných paradajok (400 g)
2 lyžice koncentrovaného paradajkového pretlaku
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Čerstvé bylinky (bazalka, oregano)
Pre bešamelovú omáčku potrebujete:
3 lyžice masla
3 lyžice múky
3 šálky mlieka (môže byť aj sójové, kokosové, mandľové)
Soľ, korenie a muškátový orech podľa chuti
Ďalšie ingrediencie:
Pláty lasagne (podľa potreby, väčšinou cca 9)
2 šálky strúhaného syra (mix ementálu a mozzarelly)
1 šálka ricotty
Postup:
Rozohrejte olej v hrnci a orestujte cibuľu a cesnak. Pridajte mrkvu, cuketu, papriku a baklažán. Duste, kým zelenina nezmäkne. Pridajte nasekané paradajky, koncentrovaný paradajkový pretlak a bylinky. Osoľte, okoreňte a nechajte pomaly variť, kým sa nezredukuje šťava a nezískate hustejšiu omáčku.
Medzitým si rozpustite maslo v hrnci, pridajte múku a miešajte, kým nevznikne hladká zmes. Postupne prilievajte za stáleho miešania mlieko, aby sa zabránilo vzniku hrudiek. Pridajte soľ, korenie a muškátový orech. Varte, kým omáčka nezhustne.
Do pekáča vložte pláty lasagne, ďalej vrstvu zeleninovej omáčky, na ktorú nanesiete časť bešamelovej omáčky a na ňu syr. Opakujte vrstvenie, pričom poslednú vrstvu zakončite plátkami lasagní, bešamelovou omáčkou a potom posypte syrom.
Predhrejte rúru na 180 °C. Lasagne pečte v rúre približne 30 až 40 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu a na vrchu nevzniknú bubliny. Nechajte lasagne odpočívať asi 10 minút pred krájaním. Podávajte s čerstvým bylinkovým posypom.
Tieto zeleninové lasagne plné farieb a chutí sú ideálne pre tých, ktorí si chcú vychutnať bohatú a lahodnú verziu tohto tradičného talianskeho jedla. Dobrú chuť!
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.