Dnes je 22.mája 2025, meniny má Júlia/Juliana

  • Recepty
  • 0
  • 06. januára 2024, 22:47
  • 3 m, 46 s

Veggie lasagne – harmónia chutí a farieb

Lasagne sú tradičným talianskym jedlom obľúbeným na celom svete. Korene tohto jedla siahajú až do starovekého Ríma, ale receptúra na lasagne sa počas stáročí vyvíjala. Zaujímavosťou je, že v rôznych regiónoch Talianska sa do lasagní pridávajú odlišné ingrediencie. Základ však tvoria široké plátky cestovín (lasagne), na ktoré sa vrství šťavnaté mäso v paradajkovej omáčke, prekryté syrom a bešamelovou omáčkou. Každá vrstva prispieva k bohatej chuti a intenzívnej textúre jedla.

Okrem tradičných lasagní existujú populárne a veľmi obľúbené variácie, ako napríklad lasagne so špenátom a ricottou, morskými plodmi, kuracím mäsom alebo dokonca lasagne s pestom. Existujú aj vegánske a zdravšie verzie lasagní, kde je mäso nahradené rôznymi druhmi zeleniny, a bešamelová omáčka sa pripravuje na báze rastlinných surovín. Lasagne sa obvykle podáva horúce a čerstvo vytiahnuté z rúry. Servírujú sa so šalátom alebo čerstvým talianskym chlebom.

Recept na vynikajúce zeleninové lasagne

Lasagne sú nielen chutné, ale aj pestré jedlo, ktoré si našlo miesto v mnohých kuchyniach po celom svete. S jeho variabilitou a možnosťou prispôsobenia je obľúbené medzi ľuďmi s rôznymi chuťovými preferenciami. Vybrali sme pre vás recept na zeleninové lasagne, ktoré sú zdravšou alternatívou voči mäsovým lasagnám. 

Pre bolognese omáčku budete potrebovať:

2 lyžice olivového oleja

1 cibuľa (nasekaná)

2 strúčiky cesnaku (rozdrvené)

2 mrkvy (nakrájané na kocky)

1 cuketa (nakrájaná na kocky)

1 červená paprika (nakrájaná na kocky)

1 baklažán (nakrájaný na kocky)

1 plechovka nasekaných paradajok (400 g)

2 lyžice koncentrovaného paradajkového pretlaku

Soľ a čierne korenie podľa chuti

Čerstvé bylinky (bazalka, oregano)

Pre bešamelovú omáčku potrebujete:

3 lyžice masla

3 lyžice múky

3 šálky mlieka (môže byť aj sójové, kokosové, mandľové)

Soľ, korenie a muškátový orech podľa chuti

Ďalšie ingrediencie:

Pláty lasagne (podľa potreby, väčšinou cca 9)

2 šálky strúhaného syra (mix ementálu a mozzarelly)

1 šálka ricotty

Postup:

Rozohrejte olej v hrnci a orestujte cibuľu a cesnak. Pridajte mrkvu, cuketu, papriku a baklažán. Duste, kým zelenina nezmäkne. Pridajte nasekané paradajky, koncentrovaný paradajkový pretlak a bylinky. Osoľte, okoreňte a nechajte pomaly variť, kým sa nezredukuje šťava a nezískate hustejšiu omáčku.

Medzitým si rozpustite maslo v hrnci, pridajte múku a miešajte, kým nevznikne hladká zmes. Postupne prilievajte za stáleho miešania mlieko, aby sa zabránilo vzniku hrudiek. Pridajte soľ, korenie a muškátový orech. Varte, kým omáčka nezhustne.

Do pekáča vložte pláty lasagne, ďalej vrstvu zeleninovej omáčky, na ktorú nanesiete časť bešamelovej omáčky a na ňu syr. Opakujte vrstvenie, pričom poslednú vrstvu zakončite plátkami lasagní, bešamelovou omáčkou a potom posypte syrom.

Predhrejte rúru na 180 °C. Lasagne pečte v rúre približne 30 až 40 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu a na vrchu nevzniknú bubliny. Nechajte lasagne odpočívať asi 10 minút pred krájaním. Podávajte s čerstvým bylinkovým posypom.

Tieto zeleninové lasagne plné farieb a chutí sú ideálne pre tých, ktorí si chcú vychutnať bohatú a lahodnú verziu tohto tradičného talianskeho jedla. Dobrú chuť!

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie